Zapraszamy na dwa jednodniowe, bezpłatne szkolenia w ramach projektu Centrum Produktu Lokalnego
Ośrodek Promowania Przesiębiorczości Rolnej w Sandomierzu zaprasza na dwa jednodniowe, bezpłatne szkolenia organizowane w ramach projektu Centrum Produktu Lokalnego. Na szkolenia zapraszane są osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, rolnicy, podmioty prowadzące działalność gastronomiczną, a także osoby/podmioty zainteresowane rozwojem działalności w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw na małą skalę oraz sprzedażą produktów lokalnych w oparciu o własne zasoby, z terenu objętego realizacją programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, tj. z powiatów: kieleckiego (z wyłączeniem miasta Kielce), opatowskiego, ostrowieckiego (z wyłączeniem miasta Ostrowiec Św.) i sandomierskiego. Pierwsze szkolenie pn. „Uwarunkowania prawno-sanitarne wytwarzania i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego oraz sprzedaży bezpośredniej”, odbędzie się w dniu 14.06.2016 r., w godzinach 10.00-17.00, w Sandomierzu, w siedzibie Ośrodka, w Hotelu Basztowym przy pl. Ks. J. Poniatowskiego 2, oraz w dniu 15.06.2016 r., w godzinach 9.00-16.00, w Bielinach, w Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich przy ul. Partyzantów 3. Podczas szkolenia omawiane będą zagadnienia z zakresu podstawowych aspektów zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw (rejestracja działalności, formy opodatkowania i opłaty, wymogi sanitarne dotyczące przetwarzania, przechowywania, opakowania i etykietowania oraz dystrybucji i sprzedaży produktów). Drugie szkolenie pn. „Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju obszarów wiejskich” odbędzie się w dniu 21.06.2016 r. w Sandomierzu, w godzinach 10.00-17.00 oraz w dniu 22.06.2016 r. w Bielinach, w godzinach 9.00-16.00, w tych samych miejscach. Podczas szkolenia przedstawione zostaną zagadnienia wykorzystania lokalnej kuchni i tradycji kulinarnych dla rozwoju regionu; popularyzacji walorów żywności regionalnej i tradycyjnej z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych, stosowanych receptur, form przetwarzania, znaczenia jakości i pochodzenia przetwarzanych produktów oraz form promocji Szczegóły i karta zgłoszenia na stronie: |